Wil je je verder ontwikkelen? Gun jezelf dan licht en ruimte.

Veel vrouwen willen zich verder ontwikkelen en groeien, zie ik. Maar ze komen niet verder en voelen zich geremd. Wat helpt is licht en ruimte creëren, precies wat ik afgelopen week zag gebeuren bij mijn ingezaaide groenteplantjes. Maar hoe doe je dat?

Het leek mij leuk om dit jaar voor mijn kas en moestuin geen kant en klare plantjes te kopen, maar zelf in te zaaien. Moet lukken als tuindersdochter. Binnen de kortste keren ontkiemden de tuinkers en wortel al en staken er een paar tere blaadjes tussen de grond door. Dat gaat goed, dacht ik.

Ik had bij het inzaaien een hele dikke laag aarde over de zaadjes heen gelegd. Dan is het lekker warm en comfortabel en kan het goed groeien, dacht ik. Maar deze dikke laag grond zorgde er juist voor dat de groei geremd werd. Ik zag hoe de grond op de blaadjes bleef liggen en de blaadjes geen kans kregen erdoorheen te groeien. Maar nadat ik deze laag aarde had weggehaald, was er licht en ruimte en dus gelegenheid om verder te groeien.

Geremde groei
Een laag grond, die de groei van mijn ingezaaide tuinkers en wortel tegenhield. Is dat vaak ook niet zo met onze persoonlijke groei? Dat deze geremd wordt door een (on)zichtbare laag grond?

Vaak zijn het belemmerende gedachten die ervoor zorgen dat je leeft ‘met een laag grond’. Je bent ambitieus en wilt meer maar laat je leiden door allerlei belemmerende gedachten zoals: ‘Ik durf niet’ of ‘Ik kan het toch niet’. Of:  ‘Wat zal de ander wel niet van me denken’ of ‘Ik heb echt geen tijd en energie om die opleiding te gaan volgen’.

Herken je deze gedachten? Ik wil je meegeven dat jij het bent die de laag potgrond weg kan halen. Sterker nog, jij bent het die deze laag bovenop jouw groeipotentie legt, bewust of onbewust. Het wordt tijd om eens te kijken wat jouw groei belemmert en hoe je weer kunt gaan groeien!

Hoe meer licht en ruimte?
Toen ik de laag potgrond weghaalde van mijn plantjes, kwam er licht en ruimte om te groeien. Het inspireerde mij tot deze handreikingen om ook in jouw ontwikkeling licht en ruimte te brengen.

 1. (H)erken jouw belemmeringen
  Het begint allemaal bij de bewustwording van jouw gedachten. Schrijf eens op wat je zou willen, wat is jouw droom? En schrijf dan op welke negatieve gedachtes er naar boven komen.
 2. Ontdek waar de oorsprong ligt
  Ga eens voor jezelf na waar jouw negatieve gedachten vandaan komen? Positieve en negatieve opmerkingen die je vroeger kreeg vormen jouw waarheid.
 3. Pak je negatieve gedachten aan
  Bedenk eens voor jezelf of de gedachten die je hebt waar zijn? Zet er nieuwe gedachten en dus nieuwe waarheden tegenover. Focus ook op jouw kwaliteiten. In welke situaties kon je meer dan je dacht? Dit geeft vertrouwen.
 4. Zet een stap
  Ga ontdekken dat je meer kunt dan de overtuigingen je wijsmaken. Zet een stap en ga voor de persoonlijke doelen die jij in gedachten hebt. Je zult zien dat meer kunt dan het stemmetje in je hoofd je doet geloven.

Blijf groeien
Je belemmeringen aanpakken vergt oefening. Het heeft even tijd nodig om je nieuwe gedachten en waarheden eigen te maken. Soms zitten overtuigingen zo diep dat je er zelf niet verder mee komt. Ik help je graag om samen met jou die laag grond weg te halen, zodat jij kunt groeien en kunt gaan ontdekken wat je echt wilt en kunt. Meer weten: https://www.glosscoaching.nl.

Neem contact op