Check met 3 vragen of je ballen moet laten vallen

Ik zie ze regelmatig in mijn coachpraktijk: drukke en gedreven vrouwen, vaak moeders die veel ballen hoog moeten houden. Hoe houd je dat vol? Ik heb 3 simpele vragen voor je die je hierbij kunnen helpen. 

Het jongleren met al die ballen gaat de vrouwen die ik spreek best goed af. Maar toch raken ze zichzelf steeds verder kwijt, met soms oververmoeidheid als gevolg.

Keuzes maken
Ik herken dat uit mijn eigen leven, toen het mij zelfs tot stilstand bracht. Ook in de afgelopen weken had ik veel ballen hoog te houden. Het was even pittig met werk, schoolperikelen zo voor de zomervakantie, ziekte binnen het gezin, het omgooien van agenda’s en verplichtingen. Ik moest dingen laten vallen om rust en ruimte te creëren, heb ik geleerd. De praktische filtertest van de bekende filosoof Socrates hielp mij om keuzes te maken waar ik mijn tijd en energie aan moest besteden.

3 vragen voor jou
Socrates leerde mensen te bepalen of ze ergens tijd, aandacht en energie aan moesten besteden. Dit deed hij door het stellen van deze 3 vragen, die ook jij jezelf kunt stellen:

1.      Is het waar?
Bij de dingen die je leest, ziet of hoort bedenk je jezelf: Is het waar? En als het niet waar is of je weet het niet zeker, wat is dan het nut dat je je hiermee nog bezighoudt? Dit kunnen gedachten zijn over jezelf die niet waar zijn, maar je wel veel energie kosten. ‘Ze vinden me toch niet goed genoeg.’ Of: ‘Als ik zeg dat ik niet kom, vinden ze me vast een slappeling.’

2.      Brengt het iets goeds voort?
Stel jezelf de vraag bij wat je aan het doen bent: word ik er beter van, wordt de ander er beter van? Is het antwoord ‘nee’? Stop er dan mee.  Ik kan bijvoorbeeld veel tijd met mijn telefoon doorbrengen, van social media tot webshops. Dit kost mij veel energie en deze tijd kan ik beter besteden aan andere ontspanning, voor mezelf of voor het gezin.

3.      Heeft het nut?
Kan ik er wat mee en heb ik er wat aan? Moet ík hier wel iets mee? Hoort het op mijn schouders? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen bij de dingen die je doet. Ik was afgelopen week bezig met het gaten dichten door de afwezigheid van een collega. Ik nam taken over die niet bij mij hoorden waardoor ik stress kreeg omdat ik belangrijke taken van mijzelf niet af kreeg.  

Laat vallen die ballen
Gun jezelf de komende week eens de tijd om na te denken over jouw bezigheden die je hebt, alle ballen die je hooghoudt. En stel jezelf bij de dingen die je doet, waar jij je mee bezighoudt de vragen: Is het waar, worden de ander en ikzelf er beter van en hoort dit wel bij mij? Zo kom je tot de ontdekking wat je mag laten vallen.

Vind je het fijner om samen met mij te kijken hoe je weer energiek de juiste ballen hoog kunt houden? Plan een kennismaking in:  https://www.glosscoaching.nl/contact/